Tippek - Trükkök

Windows VistaWindows Vista Hogyan csináljunk a Flip3D-hez parancsikont

male · Majdnem 17 éve · 2007. April 30. (Monday) - 18:09 · Windows Vista · Digg Button Facebook share

Az egyik legjelentéktelenebb funkció a Vistában a „Flip3D”, amivel vizuálisan böngészhetűnk az ablakok között.

Néhány CTP verzióban a gyorsindító ikonok között találhattunk ehhez egy kis ikont, de ezt a Beta2-ből már kiszedték.

Vissza szeretnéd tenni?

Csinálj egy új parancsikont, ami a „C:WindowsSystem32
undll32.exe DwmApi #105”-re mutat, adj neki nevet, és már kész is :)

Címkék: Windows Vista Tippek - Trükkök

Windows VistaWindows Vista Digitális képfeldolgozás a Photo Gallery-vel

male · Majdnem 17 éve · 2007. April 30. (Monday) - 18:08 · Windows Vista · Digg Button Facebook share

Hogyan tegyük fel a képeket a fényképezőgépről a számítógépre?

Mielőtt elkezdenéd a Windows Vista Photo Gallery-t használni, valószínűleg szükséged lesz egy egyszeri eszköz felismertetésre és a szükséges meghajtóprogramok telepítésére. A Windows Vista automatikusan felismeri az USB portra csatlakoztatott fényképezőgépet és eltávolítható merevlemezként kezeli.

A következőket fogja automatikusan végrehajtani:

 1. Érzékeli az eszközt és telepíti a drivert
 2. Egy üzenettel jelzi a meghatjó telepítésének sikerességét
 3. Az automatikus indítás megmutatja a lehetőségeket
   

Az „Import” funkcióval adtam hozzá a képeket a Photo Gallery-hez.

A Vista megjelenít egy ablakot a talált képekkel, ahol – ha szeretnénk – hozzáadhatunk egyéni meta- és egyéb adatokat a későbbi azonosítás és csoportisítás egyszerítése végett.

Egy másik új eszköz csatlakoztatásával még további képeket tudunk a már létrehozott kategóriákhoz hozzáadni.

Megjegyzés: ha a Windows Vista Photo Gallery már fut, akkor a „Fájl → Import from Camera or Scanner” menüponttal rögtön be lehet importálni a képeket.

Hogyan adjunk hozzá képeket a merevlemezről a Windows Photo Gallery-hez?

Alapértelmezetten a szoftver beleveszi a „képek” mappa tartalmát. Nem ezen a helyen tárolt képek hozzáadása is könnyű, akár a helyi hálózaton keresztül, akár WiFi csatlakozással.

Képek hozzáadása:

 1. Nyisd meg a „File” menüt a Windows Photo Gallery-ben
 2. Klikkelj az „Add Folders to Gallery” menüpontra. Ezután a „Add Folders” ablak fog megjelenni.
 3. Tallózz a megfelelő mappához, majd nyomd meg az „Ok” gombot. Most már látható lesz a „Photo Gallery Folders” listában.

Tipp: Amikor képeket adsz hozzá a galériához, a Windows Vista stílusú tallózó ablak fog megjelenni. Ha a hálózat egy másik gépén van a megosztott mappa, használhatod az ún. UNC elérési utat. Az UNC elérési utak mindig dupla blackslash-sel kezdődnek (pl.: számítógépnév). Néhány betű begépelése után a Vista automatikusan megjelenítni a megosztott mappákat a lenyíló menüben.

Hogyan szerkeszd a képeket a „Fix” menü segítségével?

A Fix menü bármelyik opciójának kiválasztása esetén, a Windows Photo Gallery automatikusan megtart egy másolatot az eredeti képből. Természetesen helyet spórolhatsz meg ennek a megváltoztatásával (a beállítások a „File → Options” menüpont alatt találhatóak), de ez egy hasznos funkció, mert bármikor vissza tudod csinálni a változtatásokat a jobb alsó sarokban található („Undo”) gombbal.

Tipp: Habár a Windows Vista automatikusan készít egy másolatot az eredeti képből, hasznos még egy extra másolatot csinálni a képről, mielőtt szerkesztenéd. A „Fix” mód alatt ezt a „File → Duplicate” menüpontokkal teheted meg. Így összehasonlíthatod az eredeti és a módosított képet.

Hogyan nyomtasd ki és oszd meg a képeket családoddal vagy barátaiddal?

Nyomtatás:

 1. Válaszd ki a képet, amit ki szeretnél nyomtatni
 2. Kattints a „Print”-re a menüben
 3. Állítsd be a felbontást (DPI), a papír méretét, stb
 4. Klikkelj a „Print”-re

A „Create” menüben link van a Movie – és Windows Vista DVD Maker-hez, amik segítségével könnyedén kiírhatjuk a képeket CD-re vagy DVD-re.

Címkék: Windows Vista Tippek - Trükkök

Windows VistaWindows Vista Javított hangteljesítmény

male · Majdnem 17 éve · 2007. April 30. (Monday) - 18:07 · Windows Vista · Digg Button Facebook share

Az egyik új fejlesztés a Vista-ban a javított hangsáv. Ezzel soha felül nem múlt minőséget tudsz elérni ugrálás vagy dadogás nélkül.

A legtöbb gyártó csak a Windows XP-hez szállított driver-t, és csak különleges esetben Vista-hoz is. A jó, hogy az új rendszerrel ezek a meghajtó programokkal is tökéletesen működnek.

Tesztelve van a build 5381.1-es és a build 5384.4-es verziókkal, az előző verziókon valószínűleg nem fog működni.

Mit kell tenned, hogy engedélyezd ezt a vezérlési módot a hangeszközeidhez? Tedd a következőt:

Ha most a kedvenc dallamodat hallgatod a Windows Media Player-ben, mialatt valami gépigényes műveletet csinálsz, nem fogsz elhalasztani egy ütemet sem!

Megjegyzés: A hangkártyádnak támogatnia kell ezt a funckiót (pl.: Creative Sound Blaster Audigy vagy X-Fi kártyák), aznoban a legtöbb eszközzel helyesen fog működni.

Címkék: Windows Vista Tippek - Trükkök

Windows VistaWindows Vista Fájl kiválasztása jelölő négyzettel

male · Majdnem 17 éve · 2007. April 30. (Monday) - 18:06 · Windows Vista · Digg Button Facebook share

Több fájl kiválasztása lehetséges volt a Windows-ban, amióta csak az eszemet tudom. Tartsd nyomva a CTRL gombot és válaszd ki a fájlokat/könyv­tárakat. Egyszerű, de nincs jobb megoldás?

A Vistában van! Egy elég apró, de elég hasznos opció az Explorer-ben, a jelölő négyzetek bekapcsolása az elemek kiválasztásához. Nem kell többé a CTRL gombot nyomni, ha ki akarunk fálasztani fájlokat/könyv­tárakat, ennek a funkciónak a bekapcsolásával. Hogyan kell bekapcsolni? Nyisd meg a „Mappa beállításai” (Folder Option) kisalkalmazást a „Vezérlőpult”-on (Control Panel) belül a „Megjelenés és személyes beállítások”-ban (Appearance and Personalization) és válaszd ki a „Nézet” (View) fület. Görgesd lefelé a listát, amíg meg nem látod a „Jelölőnégyzetek használata az elemek kijelölésére” (Use check boxes to select items) opciót, majd pipáld be.

Címkék: Windows Vista Tippek - Trükkök

Windows VistaWindows Vista Gyorsítsd fel a Vista-dat egy USB kulcs használatával

male · Majdnem 17 éve · 2007. April 30. (Monday) - 18:05 · Windows Vista · Digg Button Facebook share

Igen, a cím igaz, egy USB kulcsot tudsz használni, így gyorsítva a számítógépedet.

Hogyan csináld?

Ez egyszerű. Dugd be az USB kulcsodat (pendrive, mp3 lejátszó, stb) a portba. Ekkor az automatikus lejátszás a következőt fogja felkínálni:

Miután kiválasztottad a „Speed up my system” menüpontot, ez az ablak fog megjelenni:

Itt ki tudod választani, hogy mennyit használhat fel a Vista az eszköz méretéből gyorsításra. Természetesen itt tudod beállítani, hogy akarod-e használni ezt a funkciót, vagy sem. Ha több helyet adsz, akkor gyorsabb lesz rendszer.

Az érdeklődök meg is nézhetik a gyorsítótár fájl létezését és méretét az eszközön.

Az én cache fájlom: 440MB-ot foglaltam le a rendszer számára. A Windows Vista jelenleg csak egy külső gyorsítótárat tud kezelni. A megoldás működik mindenféle külső eszközön amelyek teljesítik a következő feltételeket:

 • Támogatnia kell az USB 2.0-át
 • Véletlenszerűen kell tudnia olvasnia minimum 3,5MB/sec sebességgel 4KB-os blokkokban és 2,5MB/sec sebességel 512KB-os blokkokban írni
 • Minimum 64MB szabad hellyel kell rendelkeznie

Címkék: Windows Vista Tippek - Trükkök

Windows XPWindows XP hibernálás egyszerűbben

male · Majdnem 17 éve · 2007. April 29. (Sunday) - 16:43 · Windows XP · Digg Button Facebook share

Mi a hibernálás?
A számítógép hibernálása során a memóriában (RAM-ban) levő adatok kiíródnak a merevlemezre, és kikapcsolódik a számítógép. Amikor megint bekapcsoljuk a gépet, akkor a merevlemezről vissza betölti az adatokat a RAM-ba (tehát minden megnyitott program is „nyitva marad”, pl. Total Commander, Word, Excel, Internet Explorer, ha épp ezeket hagytuk megnyitva). Ezáltal sokkal gyorsabban jutunk hozzá a rendszerhez, mintha a hagyományos betöltési folyamatokat megvárnánk. A „kikapcsolás” is és a „bekapcsolás” is észrevehetően gyorsabb.

Hogyan hibernáljunk?
Követnünk kell a hagyományos leállítási folyamatokat, azaz Start, Kikapcsolás. Amikor megjelenik az „A számítógép kikapcsolása” menü, akkor nyomjuk le a Shift gombot, és a „Készenlét” helyett immár a „Hibernálás” funkciót láthatjuk. Ekkor (Shiftet még mindig nyomva tartva) klikkeljünk rá, és már a hibernálási folyamat el is indul.

Mit tegyünk, ha már nagyon megtetszett a hibernálás, és ezentúl mindig ezt akarjuk használni?
A Shift-et nyomogatás módszere kicsit slandrián megoldásnak tűnhet. Miért nincs ott egyből a Hibernálás lehetősége is? (És nem a parancsikonos megoldásra vágyunk.) Erre is van megoldás.

 • Windows XP SP2 esetében telepítsük a KB893056 frissítést, a végén még NE indítsuk újra a gépet! (XP SP3 esetében nem kell ezt a frissítést telepíteni!),
 • majd egy apróbb módosítást (forrás) kell elvégezni a Rendszerleíró­adatbázisban.

Ez utóbbihoz van egy reg fájl, amit csak egyszerűen „el kell indítani” és elvégzi a módosítást. Ez a módosítás a KB frissítés telepítése előtt is elvégezhető. Ha mindkét dologgal megvagyunk, indítsuk újra a számítógépet.

A számítógép újraindítása után immár a „Készenlét” „Kikapcsolás” „Újraindítás” hármas helyett immár a **„Hibernálás” „Készenlét” „Kikapcsolás” „Újraindítás” **négyest láthatjuk.

Előtte és utána:

Figyelem! Ne használjuk a Hibernálást, ha a kikapcsolás célja a számítógépen bármiféle hardveres vagy BIOS-ban levő módosítás! Ekkor a hagyományos „Kikapcsolást” használjuk minden esetben!

Letöltések:
KB893056
reg file

Címkék: Windows XP Tippek - Trükkök

Microsoft OfficeOffice 2003, 2007 verzióellenőrzés

male · Majdnem 17 éve · 2007. April 29. (Sunday) - 16:39 · Microsoft Office · Digg Button Facebook share

Hogyan tudjuk meg, hogy melyik Microsoft Office-t használjuk, és van-e Szervizcsomag telepítve?

Office 2003 esetében:

1, Indítsuk el az egyik Office alkalmazást, például a Word-öt.
2, Válasszuk ki a „Súgó” menüt.
3, A Súgó menün belül klikkeljünk a „Microsoft Office Word névjegye” részre (legalul).
4, A megjelenő ablak első sorában megkapjuk a szükséges információkat, ha van Szervizcsomag telepítve, akkor SP# (ahol # egy szám 1; 2; 3; stb…) „kóddal” zárul.

1:

2:

Office 2007 esetében:

1, Indítsuk el az egyik Office alkalmazást, például a Word-öt.
2, Klikkeljünk az „Office Start gombra”.
3, Klikkeljünk a „Word beállításai” részre (legalul).
4, A megjelenő ablak bal oszlopában legalul válasszuk a „Források” részt. Olvassuk el a Microsoft Word 2007 névjegyet (legalsó), vagy klikkeljünk a Névjegy gombra! Megkapjuk a szükséges információkat, ha van Szervizcsomag telepítve, akkor SP# (ahol # egy szám 1; 2; 3; stb…) „kóddal” zárul. Pl. SP1 MSO 12.0.6213.1000.

1:

2:

Címkék: Microsoft Office Office 2003 Office 2007 Tippek - Trükkök

« Előző 1 2 Következő »