Microsoft OfficeAz Adobe magyarázata miért nincs PDF az Office 2007-ben

male · 18 éve · 2006. June 13. (Tuesday) - 08:28 · Microsoft Office · Digg Button Facebook share

A Microsoft határozata, hogy nem lehet majd az Office 2007-tel Adobe PDF formátumba menteni, nagyon rossz hír a felhasználóknak. Az Adobe ténylegesen magyarázattal tartozik, miért erőltette ezt rá a Microsoft-ra. Jelenleg az Office két nyíltforrású versenytársa tud PDF fájlba menteni. A fájltípust széleskörben alkalmazzák a nem szerkeszthető dokumentumok publikálásához. Egy szóváltás miatt zárhatták ki ugyanazt a képességet az Office 2007-ből, amit máshol ingyenesen nyújtottak.

Az Adobe, ami tavaly megvette a Macromedia-t, természetesen pénzkereső szoftverkészítő vállalat. Az Acrobat termék, amit a PDF fájlok létrehozásához használnak, ára $299-tól $995-ig terjed. Az olvasó szoftver ingyenes. Az Acrobat hasznának 20%-a állami bevétel, de az alacsony kategóriás szoftverek csak ennek egy nagyon kicsi részét teszik ki – talán csak 1%-át a teljes Adobe üzleti tevékenységének. Ez megmagyarázhatja, miért is olyan vidám az Adobe, amikor megengedi az Open Office-nak, hogy PDF formátumba mentsen. Ennek nem csak egyszerűen befolyása van a PDF állami jövedelmére, hanem szélesítik a felhasználók táborát a magasabb kategóriás szoftverek megvásárlására.

A Microsoft Office 2007-tel kicsit más a helyzet. A támogatás beleépítése megtizedelhetné az Adobe „low-end” Acrobat üzletét. Hogy bonyolítsák a helyzetet a jövőben, a Microsoft a saját XPS (XML Paper Specification) fájltípus – a PDF-hez hasolnó dokumentum formátumot – támogatását tervezi az Office 2007-be. A Microsoft ingyenesen létrehozhat PDF fájlokat, mint a konkurens XPS fájljait, nyilvánvalóan túl sok az Adobe-nak a megtartáshoz.

Jelentések szerint az Adobe igényelte, hogy a Microsoft lehetőséget adjon a felhasználóknak a PDF mentésének lehetőségére az Office 2007-ben. A szoftver óriás visszautasította és tervezi kiegészítésként letölteni. Időközben Európában mindenki arról beszél az utcán, hogy az Adobe monopóliumellenes a Microsoft-tal szemben. Az egész történet akkor jelent meg a nevetség határán, amikor a cég az Office-nak kompatibilitást akart adni a nyíltforrású Open Office.org 2.0-hoz, amivel lehet dokumentumokat ilyen fájlokba menteni.

Ipari csoportok és ügyfelek egyhangúan mondják, hogy mérgesek az Adobe akciójára, mert a cég a PDF formátumot már néhányszor nyíltnak jellemezte. Az vállalat tagadta, hogy kizárta volna a Microsoft-ot és a hatalmas felhasználói táborát az ún. nyitott dokumentum egyenletből.

Ennyi idő alatt a Microsoft sokat beszélt a történetről de az Adobe baljóslatúan csöndes. Ez megint egy másik fejfájás a szuperóriásnak, ami már verseng több hasonló céggel, beleértve a Symantec-et, a Google-t és most az Adobe-ot. Talán egyszer a Microsoft meg fog jelenni saját felhasználói közösségével. Viszont ha az Adobe elkezdi elmesélni a sztori saját oldalát, ez megváltozhat.

Címkék: pdf Microsoft Office Office 2007

További Microsoft Office cikkek:
Külön program kell az Office 2007 PDF támogatáshoz
Microsoft Office 2003 frissítések
Microsoft Office 2007 beta letöltés