Windows 7Windows 7 információk

male · 15 és fél éve · 2008. October 27. (Monday) - 12:37 · Windows 7 · Digg Button Facebook share

Windows 7 információk, képek, fórum.

Újdonságok a Windows 7-ben (Windows Vista-hoz képest):

Boot idő: a bootolás gyorsításának érdekében párhuzamosan töltődnek be a meghajtóprogramok
Megnyitott ablakok memória-használata: a memória-használat független lesz a megnyitott ablakok számától
Eszközök és nyomtatók: lehetőséget ad a „külső eszközeinkhez” való csatlakozáshoz: USB, WiFi vagy Bluetooth használatával
Mobil szélessáv: vezetéknélküli modemek támogatása
Érintőkijelző: a Windows 7 alapból támogatja az érintőkijelzőket (multitouch-ot is)
Bluetooth 2.1: beépített Bluetooth 2.1 támogatás
Továbbfejlesztett ReadyBoost: egyidejűleg több meghajtó támogatása akár 4GB méretben is
SSD-k és Flash tárolók támogatása: I/O műveletek és fájlrendszer optimalizálása „NAND” tárolókhoz
Kodekek: a legelterjedtebb kodekek a Windows Media Player 12-vel érkeznek. Pl. DivX, Xvid, x264
Megújult tálca: alapértelmezetten csoportosítja a programokat; a dokkolás támogatásával gyakorlatilag „gyorsindításként” maradnak a tálcán a bezárt programok (Aero Peek), valamint a futó programok sorrendjét is tetszés szerint megváltoztathatjuk
Információ-gazdagabb lemeztöredezettség-mentesítő: újból mutatja a folyamat állapotát
Intelligensebb UAC: kevesebb figyelmeztetés, testreszabhatóság
Újratervezett Gadgetek: a Gadget-ek a Windows Oldalsáv helyett Windows Explorer-be integrálva kaptak helyet
Újratervezett programok: a beépített programok új felületet kaptak: a Paint és a WordPad szalag menüt (Office 2007 stílusú)
Megújult médialejátszó és böngésző: bemutatásra kerül a Windows Media Player 12 és az Internet Explorer 8
Megújult rendszer visszaállítási felügyelet: be lehet állítani, hogy csak a rendszer fájlokat felügyelje-e, vagy a felhasználó dokumentumait is
DirectX: A Windows 7-tel a DirectX 11-es verziója érkezik, valamint képes lesz DirectX 9-es VGA-n DirectX 10-es effektek megjelenítésére, igaz nem a legjobb teljesítménnyel, amíg a több (8) magos rendszerek el nem terjednek
Aero: Bemutatkozik az Aero Shake funkció, amivel adott ablak megragadásával és megrázásával a többi ablakot a tálcára küldhetjük, és vissza
Fejlettebb alkalmazás kezelés: Nem válaszoló parancsfolyamatok megszakítási lehetőség az alkalmazás összeomlásának megakadályozása végett. Pl. ha Word-be másolunk (illesztünk) be a vágólapról, és a Word nem válaszol, akkor lehetőség van a beillesztés parancs megszakítására, így megvédve az alkalmazást az összeomlástól, adatvesztéstől.
VWiFi (Virtuális WiFi): egy fizikai interfészhez több logikai adaptert csatlakoztathatunk
Hyper-Threading optimalizáció: a hyper-threading technológia optimális kihasználása az ezt támogató processzorokon (Intel Atom, Core i7, Pentium 4)
XP mód: csak a virtualizációt támogató processzoros (Intel VT, AMD-V) gépeken használható virtuális környezet, mely a Windows 7-be épülve futtatja a programokat

És még sok számos apróbb finomítás, újítás… (hamarosan frissül a lista, nézzen vissza hamarosan!)

Megjelenés, változatok:

Pontosan nem ismert. Várhatóan 2009 nyár vagy később, de a Vista SP2 megjelenése után.

Kiderült, hogy milyen kiadásokban lesz kapható a Windows 7. Az egyik újdonság, hogy minden „magasabb” verzió tartalmazza az előző kiadás funkcióit, így nem lesznek dilemmák, hogy milyen kompromisszumokat kössünk két verzió között. Ugyanis a Vista Home Premium és Business más-más „extrákkal” szolgál egymáshoz képest – pl. Media Center vagy Távoli hozzáférés -, így érthetőbb miért lesz a Business neve a Windows 7 esetében Professional. Íme, a tervezett kiadások:

Windows 7 Starter
Windows 7 Home Basic
Windows 7 Home Premium
Windows 7 Professional
Windows 7 Enterprise
Windows 7 Ultimate

A Windows 7 Starter és Basic nem sok vizet zavar, ugyanis ezek a kiadások nem lesznek elérhetőek olyan nagy nyilvánosságban, valamint a Windows 7 Enterprise is csak vállalatoknak lesz megvásárolható. Az Enterprise és az Ultimate közötti egyetlen különbség a licencelés. Tehát leszűkítve 3 potenciális Windows 7 verzió lesz, ami a nagyközönséget érinti:
Home Premium, Professional, Ultimate.

Frissítő-telepítést csak Vista-ról lehet végezni (de 32bitest csak 32-re, 64bitest csak 64-re), XP-ről nem.

Windows 7 letöltés:

Rendszerkövetel­mények:

Minimum hardver követelmény a Windows 7 bétaverziójához. A későbbiekben ezen kritériumok változhatnak.

* Processzor: 1 GHz (32-bit vagy 64-bit) * Memória: 1 GB RAM rendszermemória * Merevlemez: 16 GB szabad hely * Videokártya: DirectX9-es, 128MB VRAM – amennyiben az Aero témát is használni akarjuk * Egyéb: DVD-R/W meghajtó, valamint Internet kapcsolat (frissítések letöltéséhez, aktiváláshoz)

Megjegyzés: Néhány Windows 7 funkció használatához, mint például élő TV műsor nézése, vagy érintéssel „touch” vezérelni a számítógépet, további megfelelő hardverek kellenek.

Windows 7 fórum
Windows 7 hivatalos oldal

Windows 7 Build 7000 első, gyors tapasztalatok:

A telepítés gyorsan és zökkenőmentesen zajlott (kevesebb, mint 20 perc). A rendszer gyorsnak és stabilnak mondható, semmilyen probléma sem merült fel. A legtöbb hardvert automatikusan felismerte, de amit nem, azt Vista driverrel telpeíteni lehetett. A beépített 4GB memóriát felismeri a 32bites változat, de csak 3,5GB-ot tud használni belőle, ami persze nem hiba, ezért van a 64bit. A telepítés után 12,5GB-ot foglal el 4GB pagefile-lal együtt. A új tálca (taskbar) szokatlan, egyelőre nem igazán tetszik, de átállítható megszokottabb formára is. A Windows Update is gyorsan keres. Az újratervezett Gadgets is jobb, mint a Sidebar, mivel itt az Asztalon maradnak a minialkalmazások az asztal megjelenítésekor is, habár Gyorsindítás eszköztár sajnos nincs (de egy kis „trükkel” újra létrehozható). Megújult az Erőforrás-figyelő is, ami nagyon jól átlátható és kezelhető, valamint a Számológép, a WordPad, és a Paint is sokkal funkciógazdagabb lett. A Windows asztal képe megadható időközönként automatikusan változtatható, 10másodperctől, 1 naponkéntig. A színkeverővel akármilyen színt ki tudunk keverni és a Vistanal sokkal jobban testreszabhatjuk így a megjelenést is. Az Internet Explorer 8 hiba nélkül tudja importálni a Firefox 3 könyvjelzőit (kedvencek), immár.
Úgy tűnik a Windows 7 teljesen jó úton halad az XP és a Vista leváltásához, viszont tény, hogy az utat a Vista tapossa/taposta ki a 7-nek.

Magyar nyelvű Windows 7 RC képek

Képek:

Címkék: Windows 7 információk

További Windows 7 cikkek:
Windows 7 a végleges név
Windows 7 felmérés
Windows 7 (Seven) információk és képek - frissítve