Windows 8Windows 8 újdonságok: ultragyors boot

male · Több, mint 12 és fél éve · 2011. September 9. (Friday) - 13:03 · Windows 8 · Digg Button Facebook share

Mióta a Microsoft a fejébe vette, hogy gyorsítsanak a rendszer indulásán, minden Windows verzióban rövidül a bootolásra fordított idő: legutóbb a Windows 7-ben oldották meg a driverek párhuzamos betöltődését, most már a Windows 8 „gyors boot” megoldása van napirenden.

Windows 7 esetén leállításkor mind a felhasználó alkalmazásai, mind a kernel folyamatok bezárásra kerülnek, amelyeket legközelebbi indításkor újból el kell indítani. A Windows 8-ban ezzel szemben csak a felhasználó munkamenete kerül bezárásra, a kernel pedig egy hibernált állapotba kerül, amellyel jelentős idő takarítható meg: a Microsoft mérései szerint akár 30–70%. Ennek természetesen hátrányai is vannak, mégpedig nem fog minden Plug&Play eszközt újból megkeresni, tehát érzékeny lesz a hardver-változtatásokra (ez valószínűleg az USB-s eszközöket nem érinti és csak a rendszer alapját képező komponensekre fog vonatkozni), viszont a drivereket újból betölti. Nem kerül leváltásra a régi leállítás funkció, hanem kiegészíti azt, tehát ha akarjuk, akkor a régi módon is leállíthatjuk a gépünket, így könnyedén megoldható, hogy ne legyen gond a hardverek cseréjénél.

A Microsoft ígérete szerint nem csak SSD használata esetén lesz érezhető a gyorsulás, hanem a „régi” HDD-kkel is jól fog működni az új rendszer.

Jöjjön egy bemutató videó, amelyben egy EliteBook 8640p (Intel i7–620M, 8GB, 160GB SSD) laptopot használtak:

Címkék: Windows 8

További Windows 8 cikkek:
Windows 8 újdonságok: ISO fájlok natív támogatása
Windows 8 újdonságok: megújult fájlmenedzsment
Windows 8 M2 (Pre-M3) Build 7955 speciális funkcióinak előhívása
Windows 8 újdonságok: 2011. április
Januárban ízelítőt kapunk a Windows 8-ból?