Windows 8Windows 8 újdonságok: megújult boot menü

male · Több, mint 12 és fél éve · 2011. September 23. (Friday) - 08:58 · Windows 8 · Digg Button Facebook share

Megújul a régi karakteres felületű választó képernyő, amelyen ki lehet választani, hogy melyik Windows legyen betöltve (természetesen csak akkor jelent meg, ha több Windows volt feltelepítve egyidejűleg). Azok, akik nem ismernék ezt a képernyőt, gondoljanak arra, amikor a Windows helytelenül állt le (mondjuk elment az áram) és utána rákérdezett, hogy „normál” vagy „csökkentett” módban akarod-e elindítani.

Az újítás azon felül, hogy látványosabb, funkcióilag is szükséges volt, hiszen a régi felület nem támogatta az érintőképernyőket, amely nélkül nem sokra megyünk tablet vagy egyéb, billentyűzet nélküli „szerkezet” esetén. Ugyanígy megoldották, hogy a Recovery Environment használata esetén is működjön az érintőképernyő. Az érintőképernyő kezelésén felül szerencsére megmaradt a billentyűzet-vezérlés és további újdonság az egér használatának lehetősége is.

Sok beállítás, amely a „multi-boot”-tal volt kapcsolatos (például alapértelmezett rendszer kiválasztása, időkorlát beállítása, stb..), mostantól a választó képernyőn is beállítható, de a régi BCDEdit módszer és az msconfig is működik. Hála az EFI interfésznek ezentúl ebből a boot menüből is lehet pl. USB-s eszközökről indítani a bootolást, viszont a BIOS-okkal rendelkező gépeken ez a funkció nem fog működni.

Címkék: Windows 8

További Windows 8 cikkek:
Windows 7 vagy Windows 8 telepítése külső merevlemezről vagy pendrive-ról
Windows 8 újdonságok: hordozható Windows környezet
Windows 8 gépigény
Holnaptól letölthető lesz a Windows 8
Windows 8 letöltése (előzetes verzió)