Windows 8Windows 8 újdonságok: beépített vírusirtó és megnövelt rendszervédelem

male · 12 éve · 2011. September 25. (Sunday) - 10:22 · Windows 8 · Digg Button Facebook share

A Windows 8 egyik legfontosabb újítása, hogy a Windows Defender mostantól vírusirtó funkciót is betölt. A Windows Defender először a Vista-ban jelent meg, mint védelem a kémprogramok és reklámprogramok ellen, azonban ezt a funkcionalitást egészítik ki a Microsoft AntiMalware Engine-nel, amely jelenleg az összes „Microsoft-os” vírusirtó (Security Essentials, Forefront Protection Manager, Forefront Endpoint Protection, Forefront Online Protection for Exchange, Microsoft Forefront Threat Management Gateway (TMG), Malicious Software Removal Tool, Microsoft Safety Scanner) magja: ezzel a lépéssel lényegében integrálták a Windows Defender-t és a Microsoft Security Essentials-t.

Az így kapott szoftver teljeskörű védelmet nyújt a gépet érintő fertőzések ellen: felismeri a jelszó-lopókat, a keyloggereket, rootkiteket, vírusokat, férgeket, trójai programokat és a kémprogramokat is. Szerencsére a motor elég jó keresési módokkal van felszerelve, így képes heurisztikus módon keresni (jó eséllyel megtalálja az „ismeretlen” kártevőket is), de nem akadály számára felismerni az önmagát módosító kártevőket sem, sőt, ezen felül viselkedés alapú vizsgálatot is végez. Ha még nem lenne elég az eddigi lista, akkor az új Defender képes lesz a Windows 8-at bootolás közben is ellenőrizni. Amennyiben a Windows Defender megfelelő hatékonyságú szoftver lesz, a jelenlegi vírusirtókat gyártó cégek felköthetik a gatyájukat, de minimum több ingyenes vírusirtó szoftver várható (feltéve, ha nem mennek csődbe).

A Windows 8-ba ezenfelül további, a rendszer stabilitását és védelmét szolgáló újítás fog bekerülni:

  • SmartScreen szűrő kiterjesztése az egész rendszerre: a SmartScreen szűrő először az Internet Explorerben bukkant fel és a célja, hogy közösségi alapon lehessen a káros weboldalakat kiszűrni. Ehhez hasonlóan, amennyiben egy letöltött fájlt futtatni akarunk, a SmartScreen leellenőrzi, és ha nem megbízható, akkor rákérdez, hogy biztosan futtatni akarjuk-e. Ehhez hasonló az eddigi rendszerekben is megtalálható volt, azonban eddig mindig feltette a kérdést, amelyhez képest mostantól körülbelül 50%-kal kevesebb kérdésre számíthatunk.
  • Address Space Layout Randomization (ASLR): először a Windows Vistában jelent meg, lényegét tekintve pedig az a funkciója, hogy a kernel modulokat a memóriában véletlenszerűen helyezze el (XP-nél mindig a memória „elején” voltak). Ezzel meg lehet bonyolítani a kernel modulok támadását, címzését. A Windows 8-ban kibővítették ezt a funkcionalitást.
  • Windows Kernel: sok védelmi funkció bekerült a kernelbe, amely ezelőtt csak a felhasználói alkalmazásokra volt érvényes. Ezzel kiszűrhető a legtöbb veszély.
  • Internet Explorer: Az elmúlt két évben a „use-after-free” módszer alkotta az Internet Explorer sebezhetőségeinek 75%-át, amelyek elhárítására mostantól nagy figyelmet fordítanak. Az Internet Explorer 10 képes lesz az ASLR előnyeit kihasználni.

Címkék: Microsoft Security Essentials Windows 8 Windows Defender

További Windows 8 cikkek:
Windows 8 újdonságok: megújult boot menü
Windows 7 vagy Windows 8 telepítése külső merevlemezről vagy pendrive-ról
Windows 8 újdonságok: hordozható Windows környezet
Windows 8 gépigény
Holnaptól letölthető lesz a Windows 8