Windows 8Windows 8 újdonságok: hatékonyabb memória-kezelés

male · Több, mint 12 és fél éve · 2011. October 10. (Monday) - 07:46 · Windows 8 · Digg Button Facebook share

Mivel a Windows 8 célterülete a hordozható készülékek, ezért nagyon fontos, hogy takarékosan bánjon a rendelkezésre erőforrásokkal. Ennek egyik kulcsfontosságú összetevője a memória-kezelés hatékonysága, amely segítségével kevesebb fizikai memória felhasználásával is képes legyen az igényeket kielégíteni és a modern elvárásoknak megfelelni. Könnyen belátható hogy a kevesebb fizikai memória alacsonyabb fogyasztást eredményez, aminek eredője a hosszabb üzemidő. A fentiek miatt újfajta hatékonyság-növelő memória-kezelési eljárásokat vezettek be a Windows 8-ban.

Memóriaterületek egységesítése
Windows 8 képes lesz a különböző programok által lefoglalt, de tartalmában azonos memória-területek kezelésére és összefűzésére, azaz ugyanaz az adathalmaz csak egyszer lesz a memóriában eltárolva. Amennyiben egy alkalmazás módosítani akarja az „egyesített területet”, az operációs rendszer egy másolatot fog létrehozni az adott alkalmazás számára, így a módosítás nem fogja megzavarni a többi programot. Ezzel akár több 100MB memóriát is meg lehet spórolni.

Szolgáltatások optimalizálása
A korábbi Windows kiadásokban a szolgálgatások általában állandóan futottak, akkor is, ha éppen nem volt rájuk szükség (vártak a „megfelelő pillanatra”). Ezen kíván változtatni a Windows 8, amely különböző események (pl.: új hardver csatlakoztatása, hálózati kábel csatlakoztatása) hatására képes a hozzátartozó szolgáltatásokat elindítani, majd a szükséges feladatok elvégzése után leállítani. Ezzel a módszerrel kevesebb folyamat fut egyidejűleg, amely kevesebb memória és processzor kihasználtságot eredményez.

Hagyományos felület késleltetett betöltése
A Metro felület nagyszerű koncepció az érintőképernyőkhöz, azonban a régi alkalmazások futtatására nincs felkészítve, ezért a Windows 8-ban megtalálható a hagyományos felhasználói felület is. A régi felület csak akkor lesz betöltve, ha valóban szükség van rá, amellyel további ~23MB memória spórolható meg.

Finomabb prioritások memória-műveletekhez
Korábbi Windows-ok esetén csak egyetlen prioritás volt, nem volt különbség memória-terület és memória-terület között. A finomabb prioritásokkal pontosabban tartható karban, hogy mely memória-területek a „fontosabbak” és melyek „kevésbé fontosak”. A Windows 8-ban képesek lesznek az alkalmazások „alacsony prioritással” is memóriát foglalni, amelynek akkor van jelentőssége, ha kevésnek bizonyul a rendszermemória mérete. Ebben az esetben az alacsony prioritással rendelkező memória-területeket az operációs rendszer eltávolítja a RAM-ból és kiírja a merevlemezre, így a felhasználó számára fontos programok mindig gördülékenyen fognak futni.

A fenti változtatások hatására a Windows 8 előzetese ~30%-kal kevesebb memóriát igényel tiszta telepítés esetén, mint a Windows 7. Ez a különbség a meghajtó és egyéb programok telepítésével változhat is, de a Windows 7-nél rosszabb biztosan nem lesz.

Címkék: Windows 8

További Windows 8 cikkek:
Windows 8 újdonságok: beépített vírusirtó és megnövelt rendszervédelem
Windows 8 újdonságok: megújult boot menü
Windows 7 vagy Windows 8 telepítése külső merevlemezről vagy pendrive-ról
Windows 8 újdonságok: hordozható Windows környezet
Windows 8 gépigény