Windows 8Windows 8 újdonságok: nagy kapacitású háttértárak támogatása

male · 9 éve · 2012. February 6. (Monday) - 19:45 · Windows 8 · Digg Button Facebook share

A Windows 8-ban megoldásra kerül a nagyobb, mint 2200GB tárhellyel rendelkező merevlemezek használata. Ez elsőre nem hangzik nagy újításnak (igazából nem is az, mert csak a szokásos evolúciós megoldások bevezetéséről van szó), de a háttérben több probléma is felmerült.

A korábban alkalmazott megoldásnál (LBA – Large Block Address) egy-egy adathoz 512-bájtos blokkokban lehetett hozzáférni (ekkora a szektor mérete), azonban 2009-ben a merevlemez gyártók az úgynevezett „Advanced Format Media” bevezetésekor a szektorok méretét megemelték 4 kilobájtra: ettől kezdve az adatok a merevlemezen fizikailag mérete 4kB-os blokkokba vannak szervezve, ez a minimum beolvasható adatmennyiség. Ahhoz, hogy a korábban (valójában jelenleg, 2011–2012-ben is) használt megoldásokkal való kompatibilitás megmaradjon, a lemezeknek és az operációs rendszernek is egy kiegészítő megoldást kell használniuk, amely lehetővé teszi a 4-kilobájtos szektorok virtuális „felbontását” 512-bájtos egységekre. (Ekkor egy adat módosításakor a teljes 4kB szektor beolvasásra kerül a merevlemez memóriájába, majd a megfelelő 512 bájtot módosítja és visszaírja a teljes 4kB-os egységet.)

A Windows 8-ban alapértelmezetten bevezetésre kerül az AF támogatása, valamint az adatok szervezését is úgy változtatták meg, hogy azok jól illeszkedjenek a merevlemez felépítéséhez:

  • Új programozói interfész bevezetése, amely támogatja a valós (4k méretű) szektorok kezelését
  • NTFS fájlrendszer kezelésének kibővítése úgy, hogy a fájlok módosításkor optimálisan helyezkedjenek el a lemezen
  • A Hyper-V virtualizációs felületnél alkalmazott VHDx fájlformátum finomhangolása a nagy szektormérettel rendelkező merevlemezekhez
  • Windows boot kód kibővítése, hogy 4kB-os szektorméret esetén is megfelelően működjön

Címkék: Windows 8

További Windows 8 cikkek:
Windows 8 újdonságok: kifinomultabb Windows Update szolgáltatás
Windows 8 telepítése VHD fájlba
Windows 8 újdonságok: hatékonyabb memória-kezelés
Windows 8 újdonságok: beépített vírusirtó és megnövelt rendszervédelem
Windows 8 újdonságok: megújult boot menü