Windows 8Windows 8 újdonságok: Windows On ARM (WOA)

male · Majdnem 11 éve · 2012. February 18. (Saturday) - 10:26 · Windows 8 · Digg Button Facebook share

A Windows 8 az eddigiektől eltérően nem csak a hagyományos x86/64 architektúrákon képes futni, hanem a nagyon alacsony fogyasztású ARM alapú processzorokat és platformokat is támogatni fogja.

Miért kell ez?

A Windows 8 On ARM platform piacra dobása mögött természetesen üzleti érdekek állnak. Itt nem kell elővenni semmiféle előítéletet vagy összeesküvés-elméletet, a Microsoft szimplán „lemaradt” az elmúlt évek egyik legdinamikusabban fejlődő iparága mögött: hiába próbálják a Windows-okat egyre jobban energiatakarékossá tenni, ha a piac legújabb hordozható készülékein nem futtatható Windows. Itt kicsit tekintsünk el amellett, hogy a Microsoftnak van ARM alapokon futó operációs rendszere a Windows Phone és a Windows CE személyében, mert ezek a rendszerek is lemaradtak kissé a versenyben (nem véletlenül volt 2011-ben kevesebb, mint 10% a Windows Phone alapú rendszerek piaci részesedése, illetve a Windows CE a beágyazott rendszereket célozza meg).

Ahogy a fenti ábrán is látható az okostelefonok növekedése évek óta túltesz a „szabványos” PC piacok trendjén és a 2011-ben vásárolt okostelefonok száma már meghaladja az asztali gépek és a laptopok számát. Ezen belül is érdemes kiemelni, hogy az asztali gépek piaca évek óta stagnál, tehát ki lehet jelenteni, hogy a PC piacot csak a laptopok eladásának növekedése tartja életben.
Mind a laptopok, mind az okostelefonok (és tabletek) hordozható készülékek és nagyon fontos jellemzőjük az üzemidő, míg kevésbé fontos, hogy mekkora számítási teljesítménnyel rendelkeznek. A fő különbség közöttük a méretükön kívül az alkalmazott technológiákban rejlik: a laptopok hagyományos x86/x64 alapú rendszerek, míg az okostelefonok általában ARM alapú rendszerek, amelyek jelentősen kevesebbet fogyasztanak a hagyományos társaiknál, valamint az alacsony disszipációjuknak köszönhetően a hűtést sem kell túlbonyolítani, így hatékonyan csökkenthető az eszköz mérete is. Ezekből könnyen észrevehető, hogy az úgynevezett „ultrahordozható” gépek piacán egyelőre nem fog elterjedni a hagyományos platform, hiába vannak erőfeszítések az Intel és AMD oldaláról is a minél energiatakarékosabb rendszerek kifejlesztése i­ránt.

Az ARM célkitűzései között az okostelefonok piacának teljes „leigázása” után a laptopokban való minél szélesebb elterjedés szerepel. A fenti ábrán jól látható, hogy terveik szerint 2015-re az eladott gépek 20%-ában akarnak ARM alapú megoldásokat látni.
A trendek jól láthatóan az ARM architektúrák elterjedését vizionálják az elkövetkezendő években (illetve már jelenleg is folyamatban van). Nem gondolom, hogy a Windows 8 a Windows Phone helyére készülne, de amennyiben a Microsoft nem ad megoldást a piaci szegmens kezébe, akkor a szereplők megtalálják az alternatív utat feltehetően a Linux-szerű termékek körében. Ezenkívül kinek nem lenne jobb egy jól ismert rendszert használni minden eszközén, mint egy szerteágazó és „követhetetlen” megoldással operáló platformot használni?

WOA

A Windows 8 On ARM a felhasználó számára teljesen ugyanolyan lesz, mintha a hagyományos architektúrákon alapuló Windows 8-at használná: ugyanúgy kell alkalmazásokat indítani, ugyanúgy lesz Metro és klasszikus Windows felület.

A legfontosabb WOA tulajdonságok:

  • A Metro alkalmazások támogathatják mind a WOA mind a hagyományos Windows 8 x86/64 architektúrákat.
  • A WOA támogatja az összes új Microsoft Metro alkalmazást, mint például az email klienst, a naptárat, képkezelőt és a tárhelyet.
  • Nem fog tartalmazni x86/64 emulátort, tehát nem fog minden alkalmazás futni rajta (azok fognak, amiket külön elkészítenek / lefordítanak ARM alapú Windows 8-ra is).
  • A WOA támogatja a hardveres gyorsítású HTML5-öt az Internet Explorer 10 segítségével.
  • Tartalmazni fogja a Microsoft Word, Excel, Powerpoint és OneNote Office 15 verzióját.
  • Át lehet majd váltani a hagyományos „desktop” felületre is.
  • Kikapcsolás helyett lehetőség lesz egy nagyon energiatakarékos állapotba helyezéshez, amelynek a neve „Connected Standby” mód. Ebben az esetben a gépen továbbra is futnak az alkalmazások (legalábbis amelyik támogatja ezt, valamint felhasználói beállítás kérdése, hogy melyik alkalmazás futhat), kapcsolódnak az internethez, stb.. Ez a mód valószínűleg nem csak a WOA-n lesz elérhető.
  • A WOA kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható, csak ARM alapú gép vásárlásával együtt szerezhető be.
  • A WOA-ra telepíthető alkalmazások csak a Windows Store-on keresztül lesznek beszerezhetőek.

Az utolsó két pont alapján a Microsoft célja egy olyan platform létrehozása, amelyet a konkurencia (Apple, Google) már régen létrehozott. Ennek az oka nem is meglepő, hiszen a Windows Store hatalmas bevételekkel kecsegtet a Microsoft számára, valamint a kalózkodás visszaszorításában is hatékony lesz, ha nem lehet külön telepítőt beszerezni. Ugyanakkor stratégiailag fontos, hogy a WOA olcsóbb legyen a jelenleg megszokott 20–30.000 Ft közötti összegnél, különben az olcsóbb eszközök piacát megölheti, vagy nem is igazán tud belépni erre a piacra.
A WOA várhatóan az x86/64 alapú rendszerrel egyszerre fog elkészülni, spekulációk szerint 2012. október környékén.

Címkék: Windows 8

További Windows 8 cikkek:
Windows 8 újdonságok: nagy kapacitású háttértárak támogatása
Windows 8 újdonságok: kifinomultabb Windows Update szolgáltatás
Windows 8 telepítése VHD fájlba
Windows 8 újdonságok: hatékonyabb memória-kezelés
Windows 8 újdonságok: beépített vírusirtó és megnövelt rendszervédelem