Windows XPBoldog 5. születésnapot Windows XP!

male · Kevesebb, mint 14 és fél éve · 2006. October 25. (Wednesday) - 16:46 · Windows XP · Digg Button Facebook share

2001. október 25-én lépett RTM (Released to Manufacturing, gyártásra kész) fázisba a Windows XP Home és Professional változatai. Ennek már 5 éve, és ez idő alatt szinte 100%-os térhódítást tudhat magának a világon.

Ki ne találkozott volna már vele?! Ki egyből, ki később, de váltott a Microsoft ezen operációs rendszerére. Itt természetesen csak a nagyon nagy átlagról beszélek, de ha megnézünk [linkto=news.php?110]in­ternetes felméréseket[/lin­kto], tanulmányokat, akkor látszik, hogy a legtöbbet futtatott OS nagyságrendekkel a Windows XP.

Eleinte sokaknak nem tetszett ez a rendszer, például kritizálták az újonnan bevezetett Termékaktiválást, „nagy” gépigényt, de ki muszájból, ki a sorozatban megjelent SP-knek köszönhető javulások végett mégis váltottak.

Az első Szervizcsomag (SP1), 2002 júliusában jelent meg, kb. 120MB-os mérettel, ezt követte pár hónap múlva az SP1a, ami csak abban különbözött, hogy jogi viták miatt a Microsoftnak el kellett távolítania az SP1-ből a sajátfejlesztésű Java programját. Az [linkto=page.php?10]SP2[­/linkto] 2004. augusztus 10-én jelent meg, a maga 260MB-os méretével, ami sok újítást hozott a rendszerbe.

Később megjelent a Media Center Edition, és a Tablet PC Edition, valamint a x64-es Professional Edition, ami a 64 bites CPU-val rendelkező gépekhez készült, mint egy előfutára a Vista 64 bites rendszernek.

Hogy mit hoz a jövő? Vista-t? Vagy SP3-at? Nem tudni, de biztos, hogy a Windows XP még jó ideig sok számítógépen ott marad.

Címkék: Windows XP

További Windows XP cikkek:
Nem lesz több Windows XP javítócsomag?
Windows XP SP3 2008
2 új Windows frissítés
Véget ér a Windows XP Service Pack 1 támogatása
Gyors Vista vs. XP összehasonlítás teszt