Windows VistaWindows Vista RTM - kész

male · Kevesebb, mint 14 és fél éve · 2006. November 8. (Wednesday) - 19:04 · Windows Vista · Digg Button Facebook share

November 8… a Microsoft bejelentette, hogy elkészült a Windows Vista végleges verziója (Released to Manufacturing), build 6000.16386 (061101–2205), ami egyben jól utal az NT 6.0 verzióra is (Windows 2000 = NT 5.0, XP = NT 5.1, Server 2003 = NT 5.2).

A Windows Vista-n ( kódnevén Longhorn ) már a Windows XP kiadása után közvetlen elkezdtek dolgozni a Microsoftnál, 2001 vége felé. Egészen eddig tartott a nagy munkálat, rengeteg teszteléssel, rengeteg ember közreműködésével. A Vista mindenidők legjobb Windows-a akar lenni (természetesen), és erre jó eséllyel pályázik. A Vista elkészült 32 és 64 bites architektúrás proceszorokhoz is, és ezen belül az alábbi verziókkal:

Windows Vista Home Basic
Windows Vista Home Premium
Windows Vista Business
Windows Vista Enterprise
Windows Vista Ultimate

Ugyan még nem vásárolhatók meg ezek egyike sem, mivel a nagyközönség számára csak 2007. januárban (30-a) lesz elérhető, addig csak a nagyobb cégek kapják meg a megfelelő verziókat.
dobozos (tehát nem az OEM, amit hardverrel lehet venni) teljes (tehát nem upgrade) változat árai (melyet akárhányszor lehet aktiválni!) kb. 45000 (Home Basic – csak ebben nincs Aero felület!) és kb. 90000 (Ultimate) forint körül alakul.
(Ebből kiindulva, és most egy XP Home OEM kb. 26000 forint, pl. Vista Home Basic, OEM verzió 25 ezer forintért is megvásárolható lesz, de ez csak személyes tippem, hiszen annak idején a Windows 98 is drágább volt 1–2 ezer forinttal az XP-nél…)

További érdekesség, hogy bármelyik verziót is választjuk (32 és 64 bittől függően!) a DVD lemezen ugyanaz lesz megtalálható bájtra pontosan, attól függetlenül, hogy Home Basic vagy Ultimate verziót veszünk, és a telepítés végén mit kapunk, azt majd a Termékkulcs fogja megadni.

A magyar verzió csak márciusra készül el.

Hivatalos, Microsoft sajtótájékoztató

Címkék: Windows Vista RTM

További Windows Vista cikkek:
Windows Vista RTM - A fejlesztés hamarosan befejeződik
Elsők között válthatnak Vistára a magyar diákok
Vista antivírus - NOD32
Egy új eszköz fogja a Windows XP-s programokat Windows Vista-ra tenni
Már a Nero is Windows Vista kompatibilis