Windows XPWindows XP hibernálás egyszerűbben

male · 15 éve · 2007. April 29. (Sunday) - 16:43 · Windows XP · Digg Button Facebook share

Mi a hibernálás?
A számítógép hibernálása során a memóriában (RAM-ban) levő adatok kiíródnak a merevlemezre, és kikapcsolódik a számítógép. Amikor megint bekapcsoljuk a gépet, akkor a merevlemezről vissza betölti az adatokat a RAM-ba (tehát minden megnyitott program is „nyitva marad”, pl. Total Commander, Word, Excel, Internet Explorer, ha épp ezeket hagytuk megnyitva). Ezáltal sokkal gyorsabban jutunk hozzá a rendszerhez, mintha a hagyományos betöltési folyamatokat megvárnánk. A „kikapcsolás” is és a „bekapcsolás” is észrevehetően gyorsabb.

Hogyan hibernáljunk?
Követnünk kell a hagyományos leállítási folyamatokat, azaz Start, Kikapcsolás. Amikor megjelenik az „A számítógép kikapcsolása” menü, akkor nyomjuk le a Shift gombot, és a „Készenlét” helyett immár a „Hibernálás” funkciót láthatjuk. Ekkor (Shiftet még mindig nyomva tartva) klikkeljünk rá, és már a hibernálási folyamat el is indul.

Mit tegyünk, ha már nagyon megtetszett a hibernálás, és ezentúl mindig ezt akarjuk használni?
A Shift-et nyomogatás módszere kicsit slandrián megoldásnak tűnhet. Miért nincs ott egyből a Hibernálás lehetősége is? (És nem a parancsikonos megoldásra vágyunk.) Erre is van megoldás.

  • Windows XP SP2 esetében telepítsük a KB893056 frissítést, a végén még NE indítsuk újra a gépet! (XP SP3 esetében nem kell ezt a frissítést telepíteni!),
  • majd egy apróbb módosítást (forrás) kell elvégezni a Rendszerleíró­adatbázisban.

Ez utóbbihoz van egy reg fájl, amit csak egyszerűen „el kell indítani” és elvégzi a módosítást. Ez a módosítás a KB frissítés telepítése előtt is elvégezhető. Ha mindkét dologgal megvagyunk, indítsuk újra a számítógépet.

A számítógép újraindítása után immár a „Készenlét” „Kikapcsolás” „Újraindítás” hármas helyett immár a **„Hibernálás” „Készenlét” „Kikapcsolás” „Újraindítás” **négyest láthatjuk.

Előtte és utána:

Figyelem! Ne használjuk a Hibernálást, ha a kikapcsolás célja a számítógépen bármiféle hardveres vagy BIOS-ban levő módosítás! Ekkor a hagyományos „Kikapcsolást” használjuk minden esetben!

Letöltések:
KB893056
reg file

Címkék: Windows XP Tippek - Trükkök

További Windows XP cikkek:
Windows XP SP3 telepítés
Windows XP SP2 integrálás, boot CD/DVD
Windows XP SP2
Windows XP termékkulcs cseréje (CD kulcs)
Windows XP frissítés (KB930916)