Windows 8Windows 8 RC (Release Preview) tapasztalatok: az első néhány nap

male · 12 éve · 2012. June 2. (Saturday) - 22:54 · Windows 8 · Digg Button Facebook share

A hétvégén úgy döntöttem, hogy éles rendszerként próbálom ki a jelenleg két napja letölthető Windows 8 Release Preview, azaz a kiadás előtti utolsó verziót.

Telepítés
A Windows 8 RC-t egy közel 3,5 éves Lenovo ThinkPad laptopra telepítettem fel. Annak ellenére, hogy nem éppen mondható frissnek a „kicsike”, külső merevlemezről telepítve összesen 13 perc és 30 másodperc kellett a telepítéshez, amely tartalmazott mindent, a CD kulcs beírásától kezdve egészen addig, amíg a felhasználó Desktop-ja meg nem jelent a képernyőn.

Driverek
Szerencsére a driverekkel nem volt különösebb problémám, a Windows 8 néhány rendszerkompo­nenstől eltekintve mindent felismert, amihez viszont nem volt hivatalos Windows 8-kompatibilis meghajtóprogram, azt sikerült megoldani egy Windows 7-kompatibilissel. Egyetlen egy esetben kellett használom a kompatibilitá­si módot.

Első benyomás
Elsőre nem volt semmilyen különösebb problémám a rendszerrel, egyszerűnek tűnt, aztán előjött egy-két kellemetlen dolog: a jól megszokott eszközöket és alkalmazásokat mostantól nem tudom a hagyományos módon elérni, hanem „trükközni” kell. Ilyen például a Hálózati és megosztási központ, amit ugyan el lehet érni a vezérlőpulton keresztül, de nem a jól megszokott módon – éppen ezért először azt hittem, hogy a Windows 8-ból eltávolításra került.

Teljesítmény
Ezen a ponton nagyon jól teljesít a Windows 8: nagyon gyorsan bootol HDD-ről is és nagyon reagálóképes rendszerről van szó. Eddig nem tapasztaltam olyat, hogy bárhol különösebben megakadt volna a rendszer. Ez talán betudható annak is, hogy egyelőre nem csináltam rajta semmilyen komoly feladatot, szimplán internetezésre, azonnali üzenetküldésre és távoli asztali kapcsolatra használom :). Egyetlen egyszer tapasztaltam lomhának a rendszert, mégpedig akkor, amikor egy sok fájlból álló könyvtárat töröltem a gépről: ekkor sem maga az operációs rendszer lassult le, hanem a törlés sebességével voltam elégedetlen.

Metro felület
A Windows 8 legnagyobb dobása a Metro felület integrálása. Ez a „funkció” osztja meg a legtöbb felhasználót, amelyen én sem tudok változtatni. Alapvetően nagyon szépen integrálták a Metro és a hagyományos felületet, nagyon ötletes, hogy a jobb felső sarokba húzva az egeret a legtöbb fontos dolgot elérhetjük a bal sarokban pedig a Metro alkalmazások között válthatunk. Ugyanígy nem átkozom el a Start képernyőt sem, hiszen egy viszonylag jól működő megoldásról van szó, ezenfelül a Vista óta bevezetett keresés is működik benne. Egy kicsit tényleg „idétlen” megoldás az asztali környezeteken, de megszokható, nem zavaró és a „power userek” úgyis a keresés fogják benne használni, amely semmit sem veszített az értékéből ;).

A Metro és hagyományos felület egyetlen és óriási hibája a magasabb szintű integráció és konzisztencia hiánya. Ez alatt például azt értem, hogy a Windows 8 beépített, Metro-s PDF olvasója kissé béna benyomást kelt az emberben, amikor a hagyományos felületről át kell váltania a Metro felületre. Ugyanez igaz visszafelé is: rengeteg alkalmazás nincs megcsinálva Metro-ra, amely rengeteg fejfájást tud okozni a felhasználóknak. Kíváncsian várom, hogy az átlag felhasználók hogy fognak a két felület között eligazodni, hogy fogják átlátni, hogy hol van az előbb megnyitott alkalmazás: ugyanis a klasszikus felületen lévő tálcán nem látszódnak a Metro-s alkalmazások, azokat egy bal oldalon megjelenő sávból lehet előcsalogatni. Ugyancsak nagy kérdés számomra, hogy nem lehetett volna a Metro-s alkalmazásokat a hagyományos felületen is futtathatóvá tenni? Jelentős előrelépés lenne az inkonzisztencia felszámolása felé, ha a csak a Start képernyőt erőltetnék, viszont minden más Metro alkalmazás képes lenne a „másik” felületen is futni, például ugyanaz a felület jelenne meg egy ablakban. Továbbá nem értem azt sem, hogy miért nem lehet a Metro alkalmazásokat használni a Desktop Gadgetek helyett?!

Nem akarok előre pálcát törni semmi felett, ugyanis azért nem egy használhatatlan felületről van szó, hanem egy kissé éretlenről. Talán a problémáimat a jövőben megoldják vagy idővel, a Metro alkalmazások terjedésével elhalványulnak és végül a klasszikus felület talán örökre leváltásra kerül.

Letöltés: Windows 8 RC letöltés

Címkék: Windows 8

További Windows 8 cikkek:
Windows 8 verziók
Windows 8 béta letöltés (consumer preview)
Windows 8 újdonságok: megújult Windows 8 logó
Windows 8 újdonságok: Windows On ARM (WOA)
Windows 8 újdonságok: nagy kapacitású háttértárak támogatása