Windows 8Windows 8 újdonságok: kifinomultabb Windows Update szolgáltatás

male · Kevesebb, mint 11 és fél éve · 2011. November 20. (Sunday) - 12:35 · Windows 8 · Digg Button Facebook share

A Windows Update az egyik legfontosabb szolgáltatás, mert egy folyamatosan frissített rendszer védve van a felfedezett sérülékenységekkel szemben. A Windows Update megkeresi a géphez tartozó frissítéseket és ha van, letölti, telepíti, majd újraindítja a gépet. A Windows 8-ban ésszerűsítve lettek az automatikus újraindítások, így kevesebb fejfájást okoznak majd a felhasználóknak.

A Windows felhasználók 90%-ának van beállítva, hogy automatikusan töltődjenek le és települjenek fel a frissítések egy megadott időpontban. Ilyenkor a Windows Update szolgáltatás a háttérben lefuttatja a frissítést, majd egy dialógus ablakban figyelmeztet, hogy mentsük el a munkánkat, mert 15 perc múlva újraindul a gép.

Probléma akkor van, ha az adott időpontban senki sem ül a gép előtt és fontos programok futnak a gépen: ilyenkor a 15 perces időkorlát lejártával automatikusan újraindul a gép és elveszhet az aktuális munkánk, vagy lehet újra kell kezdeni egy hosszú folyamatot, stb.. Erre a problémára próbál megoldást adni a Windows 8-ban továbbfejlesztett Windows Update szolgáltatás

(Egyébként a frissítések keresése és letöltése nem csak a beállított időpontban történik meg, hanem attól független folyamat, ezért lehetőség van manuálisan is elindítani vagy a Windows Vista óta leállításkor is elindulhat a telepítés)

Az újraindítások számának csökkentéséhez kétségtelenül az a legjobb, hogy – bár a frissítések települni fognak – csak akkor lesz újraindítva a gép, amikor biztonsági frissítés érkezik a rendszerhez és mivel havonta csak egyszer adnak ki biztonsági frissítéseket, elegendő lesz havonta egy újraindítás is. (Kivéve, ha egy kritikus sebezhetőségre adott javítást a szokásostól eltérően adnak ki.) A biztonsági frissítések telepítése után nem egy – egyébként idegesítő – felbukkanó ablak fog újraindításért „könyörögni”, hanem ezentúl a bejelentkező-képernyőn lesz legfeljebb 3 napig egy jelzés, hogy a gépnek újraindításra van szüksége (a jelzés akkor is megjelenik, ha rendelkezésre állnak új frissítések). Ha lejár a 3 nap és nem fut semmilyen program, aminek a leállítása adatvesztéshez vezethetne, az újraindítás automatikusan megtörténik. Ha fut, akkor a legközelebbi bejelentkezéstől számítva újból 15 perc áll rendelkezésre az adatok mentésére. Ezenfelül, semmilyen jelzés nem fog felbukkanni, ha a számítógépet prezentálásra, filmezésre, játékra használják.

Két dologról nem találtam információt:

  1. Ilyenkor fog-e működni az ultragyors bootolás? Nagyon nagy valószínűséggel nem, mert a kernel fájljai lesznek módosítva. Havonta egyszer ki lehet bírni :)
  2. Újraindítás után ugyanúgy konfigurálni fogja a frissítéseket, mint most, vagy elég lesz egyszer kivárni a folyamatot?

Címkék: Windows 8

További Windows 8 cikkek:
Windows 8 telepítése VHD fájlba
Windows 8 újdonságok: hatékonyabb memória-kezelés
Windows 8 újdonságok: beépített vírusirtó és megnövelt rendszervédelem
Windows 8 újdonságok: megújult boot menü
Windows 7 vagy Windows 8 telepítése külső merevlemezről vagy pendrive-ról